8 жени/девојки за 8-ми Март!

И оваа година преку симболичната кампања 8 жени за 8 ми Март, Центарот за човекови права од Тетово ја организира симболичната кампања за промоција на 8 жени и девојки кои придонеле многу на различни полиња за благосостојбата и подигањето на позицијата на жени во општеството.  

“Жените/девојките се главниот столб на секое општество кои умеат да го дадат највредниот придонес во општеството на најелегантен начин и секогаш со љубов.

8-ми март, вообичаено сфатен како празник, всушност ја означува борбата на жените да уживаат еднаквост и еднакви права. Оваа војна која трае низ годините сè уште не е целосно извојувана, но е постигната голема победа. Сите се согласуваме дека на жените не им треба посебен ден за да се чувствуваат посебно затоа што се посебни секој ден.

Сепак, на овој историски датум, и по 110 години, жените/девојките мора да ја продолжат својата борба за еднаквост на работното место, во образованието, во креирањето политики, против патријархатот и сите неправди што им се прават секој ден… затоа што се жени или девојки.” Потенцираат од страна на Центарот за Човекови права – Тетово.

Понатаму додаваат дека одлуката да се изберат 8 жени била тешка бидејќи во нашето општество има многу жени кои работат со голема посветеност, но поради симболиката избрале 8 жени и девојки кои со својата работа и посветеност дале непобитен придонес. „Секогаш се трудиме да ги промовираме жените и девојките, бидејќи мислиме дека и денес ја немаат заслужената позиција во општеството и покрај големиот придонес што го даваат“, додаваат од Центарот за човекови права.

Профилите на 8 жени и девојки се следни:

Арта Селмани Бакиу

Арта Селмани Бакиу, Универзитетски професор / Продекан

Храбра, независна жена која маестрално успева да го балансира семејниот живот, работните предизвици, приватните и професионалните обврски. Доцент по граѓанско право , продекан на Правниот факултет на УЈИЕ, мајка, авторка и една од најпочитуваните и најомилените професорки од страна на студентите.

Таа е првата професорка албанка во РМВ која со своите истражувања, презентации и пишувања ги крши табуата на темите за вештачко размножување на семејството. Активна во заштитата на правата на жените и децата, особено семејните и наследните права, гласна во избегнувањето на дискриминација, родова еднаквост и говор на омраза.

Нејзиниот пат до успехот не беше лесен, но желбата, упорноста и насмевката и помогнале да успешно се соочи со сите предизвици со во животот.

Верица Тимосиеска

Верица Тимосиеска, Адвокат

Моќна жена, тоа што ја карактеризира како адвокат и ја прави по моќна е гласот, елоквентноста, реткото расудување и особено желбата да помогне и да придонесе. Таа е позната од многу жени како „надеж на спасот“, бидејќи преку својата работа и посветеност им помогна на многу жени жртви да избегаат од маѓепсаниот круг на насилство и злоупотреба.

Таа многу скромно вели дека најважната работа што и ја прави горда е одгледувањето и грижата за нејзините три ќерки кои денес се дами кои ги почитуваат другите и работат на унапредување на положбата на жената во општеството. Активна е и во граѓанското општество преку многу активности на кои и сега доброволно максимално им помага иако е во пензија.

Фатмире Исаку

Фатмире Исаку, Заменик министер во Министерството за надворешни работи на РСМ

Слободно и достоинствено може да се каже дека Фатмире Исаку е автентичниот глас на новата генерација албанки во политиката. Нејзината кариера е полна со големи достигнувања и успеси. Од професори во некои основни училишта, до универзитетски професори, значајни функции во политичкиот живот до денес кога со голем ентузијазам и посветеност ја прифати функцијата заменик министер за надворешни работи.

Нејзиниот придонес во општеството г-ѓа. Исаку одлучи да го даде преку учество во политичкиот живот, одлука која не е лесна бидејќи мораше да остане силна и да се соочи со светот во кој доминира спротивниот пол. Но, таа не само што успеа, туку и даде пример за учество на жените во политиката. Меѓу другото, таа моментално е во фаза на завршување на докторатот на Филолошкиот факултет во Скопје.

Ива Матиќ

Ива Матиќ, Пилот за комерциални летови

Ива може да се смета за една од најхрабрите девојки од нашата земја, не само поради тоа што денес е пилот на комерцијални летови, туку и затоа што е првата жена воен пилот и првата жена пилот на хеликоптер кај нас. Матиќ во периодот од 2014 до 2019 година беше дел од Армијата на Република Македонија каде што беше пилот на хеликоптерот Ми-17/8, во овој период е и дел од мировната мисија во Авганистан.

 Како и многу други жени на патот кон успехот, Ива вложува многу труд и упорност во своето напредување како жена чија професија ги крши општествените стереотипи.

 Постигнувањето и успехот се покажаа и на дипломските и магистерските студии на Факултетот за електротехника и информациски технологии, каде што нејзините тези се однесуваат на автоматско управување кај беспилотни воздухоплови.

По тригодишна обука, таа добива цивилна лиценца за пилот, соборувајќи уште еден рекорд во земјава и завземајќи ја титулата прва жена пилот во компанијата WizzAir во земјава.

Агнеса Беџети

Агнеса Беџети, Одбојкарка / студент

Агнеса ја претставува младата девојка на новата генерација која е посветена на напредокот на девојките и жените во општеството. Преку многубројните активности што ги презема придонесува за постигнување на целта за порамноправно општество. Таа моментално е на студии по информатичка технологија и не ја остава зад себе страста за спортот преку ангажирањето како професионален одбојкар во тимот на Универзитетот во Тетово, исто така професионална скијачка.

Агнеса моментално е секретарка за Балкан во здружението GirlUP, а воедно е и лидер на клубот Girl UP во Тетово, преку кој се обидува да ги разбие стереотипите и да ги поттикне младите девојки да сакаат професии за кои девојките и жените имаат предрасуди.

Посветена, храбра и секогаш се обидува да се предизвика себеси со нови задачи, Агнеса е надеж и пример за многу девојки на нејзина возраст.

Сема Халили

Сема Халили, Психолог

Сема е жена која за да стигне таму каде што е денес, вложи многу во своето образование и напредување преку бројни обуки. Денес е лиценциран психолог со посебни лиценци за здравство и психотерапија, гешталт психотерапевт и Еми практичар.

Таа одлучи својот придонес и акумулирано знаење да го дистрибуира преку граѓанскиот сектор каде што е многу активна. Воедно е основач и претседател на здружението на психолози, советници и психотерапевти “CORTEX “ – Тетово. Претседател на Здружението „ЕМИ Северна Македонија“ Тетово и бренд менаџер ЕМИ Северна Македонија. Сема тесно соработува и со жртви на семејно насилство и лица со ретки болести, на професионален начин. Во оваа форма преку својата професија им помага на многу девојки кои минуваат низ тешки моменти.

Душанка Мерџаноска

Душанка Мерџаноска, судија

Моќта и гласот на жената се умножуваат кога во нејзини раце е судбината на многу други жени и граѓани. Душанка Мерџаноска е судијка која во последните 10 години од својата секојдневна кариера судела случаи на семејно насилство и носи одлуки кои позитивно се одразиле на животот на голем број граѓани – жртви на семејно насилство.

Иако доаѓа со голем академско-правен багаж, тој отсекогаш се предизвикувал со различни обуки, бил дел од важни панели и големи организации за унапредување на знаењето со цел уште посилно да служи на каузата за споделување правда. Сега кога е пред пензионирање, таа продолжува со посветеност и многу страст да прифаќа нови теми и да се посвети на кариерата.

Валбона Ѓонбалај Рустеми

Валбона Ѓонбалај Рустеми, Докторка Гинеколог акушер

Валбона е една од оние ликови кои ја ставаат професијата над се. Таа останува доследна на својот завет дека ќе се грижи за сите на кои им е потребна.

Максималната посветеност на здравјето и благосостојбата на девојките и жените е исто така мотив во нејзините пишувања, публикации и истражувања, бидејќи таа секогаш го нагласува здравјето на жената воопшто  грижејќи се за нејзината положба и почит во семејството и општеството.

За време на предизвикувачкиот период за белите мантили, Валбона никогаш не престана да придонесува за благосостојбата на граѓаните и да им помага со совети за самоодбрана.

Во текот на минатата година, по повод 8 Март, оваа организација промовираше уште 8 други профили на жени во различни професии: Беса Арифи, Фросина Ивановска, Елита Зибери, Влора Адеми, Ана Колева, Афердита Хаџијахја-Имери, Беса Алили Бајрами и Филис Исмаили

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *